Sărbătorile de iarnă în New York
decembrie 28, 2022
Toate drumurile duc la Roma
ianuarie 30, 2023

Din copilarie, am fost fascinată de poveștile Egiptului Antic, cu faraoni, piramide și mumii.

Imi doream de foarte mulți ani să explorez țara în care Cleopatra, Tutankhamon, Ramses al II-lea și Nerfetiti au trăit cândva. După mulți ani în care am citit foarte multe știri negative referitoare la siguranța turiștilor în această țară din Orientul Mijlociu, mi-am făcut curaj și am ales să o vizitez.

Împreună cu o gașcă de prieteni, am hotărât să petrecem revelionul în Hurghada, în plin sezon covid.

Trebuie sa vă spun ca nu a fost niciun moment în care să nu mă simt în siguranță, oamenii fiind extrem de prietenoși și gata oricând să te ajute. Resortul la care am fost cazați a fost minunat, cu mancare proaspată și variată.

Ce-am făcut o saptamană în Hurghada?

Temperaturile sunt excelente în luna decembrie, undeva la 26 grade C, iar până la ora 16:00, puteți face fară nicio problemă plajă. După această oră, începe să fie racorică și veți avea nevoie de un hanorac/ o geacă.

După ce ne-am săturat de lenevit la soare și mâncare bună, ne-am hotarât să vizităm câteva obiective faimoase din Egipt. Astfel că am fost în Valea Regilor, la Templul Karnak, Templul Hatshepsut în Luxor, după care ne-am aventurat cu atv-urile prin deșert și am trăit clipe unice în croaziera de pe Nil.

Valea regilor este locul de înmormantare al faraonilor, unde în prezent sunt 63 de astfel de morminte. Cei mai cunoscuți faraoni care se odihnesc aici sunt Ramses si Tutankhamon. Vechi de peste 4500 ani, mormintele se întrec în mesaje și imagini colorate. Este un loc impresionant, cu o energie puternică.

De acolo, ne-am îndreptat către Templul Karnak, care este cel mai mare templu al lumii antice și unul dintre cele mai importante locuri de vizitat în Egipt. Aici găsești peste 134 de coloane masive, cu înălțimi de până la 21 de metri. Rămâi uimit de grandoarea coloanelor și frumusețea hieroglifelor, săpate în piatră.

Ne-am oprit la un moment dat să vedem și Colosii lui Memnon – două statui gigantice din piatră, de 18 metri înălțime și greutate aproximativ 720 de tone fiecare, create în timpul domniei faraonului Amenhotep al III-lea, care a domnit în Egiptul antic cu 3400 de ani în urmă.

 

În drumul spre templul următor, am făcut o oprire la o fabrică de alabastru, unde se confecționează manual statuete, vaze și alte ornamente din alabastru. Oamenii de acolo erau puși pe glume și ne-au oferit un spectacol pe cinste.

Un alt templu de care nu știam foarte multe și care are o poveste interesantă este Templul Reginei Hatshepsut. Acesta este dedicat reginei faraon Hatshepsut, una dintre puținele femei care au condus Egiptul. Templul este cunoscut și sub denumirea de „Splendoarea Splendorilor”, și a fost proiectat de către Senemut, apropiat al curții regale, în scopul de a servi drept loc al săvârșirii serviciilor religioase închinate reginei, după moartea acesteia.

Fiind un grup de 10 persoane, ne-am închiriat o mașină cu ghid, care ne-a dus pentru o aventură în deșert, unde ne-am plimbat cu atv-ul, boogie car și am vizitat un sat de beduini, unde am gustat pâine facută de ei acolo. Aici, neapărat îți trebuie o eșarfă și ochelari pentru că te vei umple de praf din cap până în picioare.

Nu puteam rata nici croaziera pe Nil, despre care știm că este cel mai lung fluviu din lume, 6690 de kilometri. Plimbarea a fost foarte placută, relaxantă, un adevărat spectacol.

Sfaturi utile pentru o vacanță în Egipt!

  • Alegeți un hotel de 5 stele, cu all inclusive sau ultra all inclusive, cu review-uri bune. Chiar și la all inclusive, nu va fi all inclusive-ul din Turcia, dacă l-ați încercat și vă așteptați să fie și aici la fel. Mâncarea este foarte bună, însă băutura nu este premium.
  • Pentru siguranța voastră, optați să mergeți în excursii organizate de agenție și însoțiți de ghid. Atunci când am călătorit în afara resortului, ne-a însoțit un ofițer de poliție înarmat (o regulă de siguranță impusă de autoritățile egiptene) și mașina noastră a fost oprită doar în locuri păzite, anunțate în avans.
  • Pentru internet, eu mi-am cumpărat, cum am ajuns în Egipt, o cartelă cu 25 dolari și mi-a fost de mare ajutor, întrucât internetul de acolo nu funcționează foarte bine.
  • Petrecerea de Revelion, ține până la ora 1:00, după care se dă stingerea și se închide barul.
  • Nu beți apă de la robinet!
  • Dacă aveți răbdare și vă încumetați la o zi pierdută pe drum, mergeți să vedeți și Piramidele. Mie îmi pare rău că nu le-am văzut, însă nimeni din grup nu își dorea să stea 10h cu masca pe fața în autocar. Cu altă ocazie, cand nu va fi perioadă de covid, cu siguranță o să ajung și în Cairo.

Pentru mine, Egiptul a fost o surpriza frumoasă, presărată cu aventuri și legende nemuritoare.

Cu prima ocazie…Călătoriți, iubiți, trăiți…pe tărâmul faraonilor!

Mădă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gdpr-image
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citeste mai multe