Casa Timiș, relaxare la conac lângă București
martie 29, 2023
Insula Creta – o escapadă relaxantă
mai 25, 2023

Insula Creta este cea mai mare insula grecească, renumită pentru cultura sa veche și bucataria tradițională bazată pe ulei de masline, lactate, citrice, roșii proaspete, carne de capră și pește.

Peste tot unde am fost pe insulă, este plin la orice colț de stradă de taverne, terase și restaurante.

Cu siguranță, cretanii au un farmec aparte și știu cum să te ademenească, și dacă sunt destul de buni, să te și facă să te reîntorci la ei.

Mi-a fost destul de greu să aleg unde să mă opresc să mănânc, întrucât toate arătau apetisant încă de la intrare și pline de lume.

Noroc că există internetul! 😊 După ce am verificat impresiile celorlalți turiști pentru diverse localuri, m-am decis să mă opresc în câteva restaurante, despre care vreau să vă spun și vouă!

Unde am mâncat în Creta?

Restaurante pe care le recomand în Chania
Restaurant Tholos

Așezat pe o străduță îngustă, acoperit de flori și verdeață, restaurantul este situat într-o vilă veche, cu terasă, într-un cadru extrem de romantic și tradițional grecesc.

M-a cucerit de cum am intrat pe poartă și mi-am ales o masă pe terasa de la etaj. Meniul este variat și cuprinde atât produse din bucătăria tradițională, cât și modernă.

Prețurile nu sunt foarte mari, însă nici mici. Pentru o porție de tzatziki, creveți saganaki, miel cu legume la cuptor, musaca, o carafă mică de vin și o sticla de apă am plătit 56,8 euro. Desertul și sticluța de raki am primit-o din partea casei.

Mi-a placut foarte mult la acest restaurant și îl recomand fără nicio ezitare.

Restaurant Kaiki

În ultima zi în Chania, cu puțin noroc după câteva zile ploioase a răsărit soarele și m-am îndreptat către prima plajă din apropiere de portul venețian, unde am ales să mănânc la un restaurant cu specific mediteraneean, foarte lăudat și pe bună dreptate.

Când am ajuns acolo, mai era o singură masă liberă, după care s-a facut o coadă imensă de turiști care iși doreau să mănânce în acest loc și așteptau minute bune pentru o masă.

La prima vedere, restaurantul nu m-a impresionat în mod deosebit, însă, fără niciun dubiu, este cel mai bun restaurant la care am mâncat în Chania.

Am comandat salată grecească, caracatiță pe grill și paste cu fructe de mare. Toate extrem de bune. La sfârșit am primit un desert generos și două sticluțe, una de raki și una de lichior tradițional. Totul delicios pentru suma de 41 euro.

Trebuie neapărat să-l încercați dacă ajungeți prin Chania, merită toți bănuții.

Restaurant Veneto

Situat în centrul vechi al Chaniei, pe o străduță extrem de îngustă, cu doar câteva măsuțe se află cea mai bună pizza pe vatra pe care am încercat-o în cele câteva zile petrecute acolo.

Pizza delicioasă, porțiile de paste extrem de generoase, au fost alegerea perfectă pentru o după amiază însorită și o plimbare de 10 km prin împrejurimi. Costul pentru o pizza, o supă de roșii și 2 beri – 26 euro.

Gyros & Grill

Pentru iubitorii de gyros, la un preț de numai 3,8 euro, am mâncat cel mai bun gyros la pita din Chania. Terasa se află pe promenada portului, unde puteți găsi pe lângă gyros, și salate, fripturi sau alte preparate deloc pretențioase, dar foarte gustoase.

Restaurant Sol Dini din Rethymnos

Acest restaurant este în portul din Rethymnos, cu specific de pește și fructe de mare și a fost refugiul perfect pentru ziua în care am ales să vizitez acest orașel. Fix atunci m-a prins ploaia și terasa acestui restaurant a fost cel mai potrivit loc de a te adăposti și în același timp, relaxa.

Atât coastele de miel au fost delicioase, cât și pastele cu fructe de mare. Din porția mea de paste se săturau fără nicio problemă, două persoane.

Ce am băut bun în Creta?

Pentru cocktailuri delicioase, încercați terasa Apothhiki, situate chiar în port, unde puteți gusta atât deserturi delicoase, cât și fuma narghilea la 20 euro. Un cocktail pe care vi-l recomand și este foarte bun se numește Zombye, la 12 euro.

Un alt loc cu băuturi foarte bune și ieftine la 6 euro cocktailul este la terasa Narkissos. Barmanul de acolo chiar se pricepe la preparat băuturi, iar pina colada pe care am băut-o acolo a fost făcută ca la carte, cu mult ananas, cocos și rom bun. Pe lângă acesta, mereu aducea lângă pe o farfuriuță fructe proaspete sau mix de alune din partea casei.

Cele mai haioase băuturi le-am văzut la un restaurant de familie, numit Gallini. Bere în cizmuliță, cocktail-uri în pahare extrem de mari, cu paie la fel de mari, unde pentru pasionații de sport este locul ideal, având 5 ecrane, de unde poți urmări meciul de fotbal, la malul mării.

Băutura care rămâne top în Creta este băutura lor tradițională, raki, asemenător cu țuica noastră, o bautură cu multe grade și care iți este servită, de obicei, din partea lor la fiecare masă.

Pentru iubitorii de dulciuri, nu trebuie să plecați din Creta fără să încercați înghețata. Se găsește peste tot și este extrem de bună. Un gust deosebit este înghețata cu cataif, pe care doar aici am găsit-o.

Un alt loc magic, care îi atrage atât pe cei mici, cât și cei mari, este Hensel & Gretel. Mirosul te atrage din stradă, și locul este atât de drăguț, colorat și plin de bunătăți.

Pentru iubitorii de gaufre, veți găsi un local micuț numit Chillbox, unde iți taie o gaufra în bucățele, peste care poți adăuga diverse topping-uri de înghețată, fructe proaspete, alune sau creme.

Ce nu mi-a plăcut?

Restaurantele pe care nu le recomand sunt Taverna Volakas din Chania și un alt loc micut, fix in port unde scrie la intrare ca fiind cel mai bun gyros din Chania, votat nr.1 de Trip Advisor – este extrem de mic, plic de zgârciuri și gustul predominant este oregano. Din pacate, nu i-am reținut numele.

La această Tavernă, mâncarea a fost bună, dar destul de scumpă, personalul foarte nepoliticos, agasant chiar, însă căutam un loc unde să fumăm narghilea și am zărit-o expusă, începuse ploaia și am intrat, deși patronul localului nu mi-a inspirat încredere de la bun început.

Ni s-a spus că narghileaua este 15 euro și am plătit pe ea 25 euro, surpriza promisă de la început din partea casei a lipsit cu desăvârșire și pentru un pește și un suflaki, am plătit 50 euro. Cel mai scump restaurant și cel mai prost, ca și experința pe ansamblu.

Nu te numești turist, dacă nu te și arzi o dată în vacanță în alegerea localului unde mănânci!

Concluzie

Una peste alta, mi-a plăcut foarte mult mâncarea în Creta, variată, colorată, proaspată și apetisantă.

Indiferent că vrei să guști tradițional, internațional, Italian sau orice altă bucătărie, sunt sigură că aici veți găsi ceva bun de încercat pentru orice pretențios sau pofticios. Cu siguranță, este un loc în care imi doresc să mă reîntorc.

Până atunci..călătoriți, trăiți, iubiți…în spiritul yamasss!

p.s. Dacă ați ajuns în Creta, ce restaurante recomandați pentru a le încerca pe viitor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gdpr-image
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citeste mai multe