Cascada Niagara
octombrie 10, 2022
Hola Barcelona
octombrie 28, 2022

Atunci când mama mea a zis că iși dorește foarte tare să meargă într-un pelerinaj în Israel, m-am gândit că este cea mai bună ocazie pentru a vizita Țara Sfântă.

Ne-am luat bilete printr-o agenție de turism, pentru că în astfel de locuri este mult mai bine să pleci într-un grup organizat și alături de câteva prietene am pornit la drum într-o zi frumoasă de mai.

În aeroport am fost controlate riguros de cei de la compania lor aeriana “El Al”, fiecare dintre noi având interviuri individuale, unde vă întreabă toate detaliile călătoriei: ce vreți să faceți? Ce vizitați? Cu cine mergeți? Detalii despre partenerul de călătorie?…trebuie să stiți foarte bine răspunsurile la astfel de întrebări. La mine și mama a mers foarte repede, însă pentru o prietenă a durat foarte mult acest interviu și au adus-o ultima în avion.

Haifa

Odate ajunse în Tel Aviv, am fost preluate cu autocarul, cu care aveam să ne plimbăm toată săptămana, împreună cu un ghid în limba română, un preot român și toți ceilalți oameni din grupul nostru.

Prima oprire a fost la Haifa, un oras splendid, port la Mediterană, situat într-un superb golf, la poalele Muntelui Carmel. De sus, am admirat Templul Cultului Bahai, cu gradinile sale persane superb terasate, inclus pe lista Patrimoniului UNESCO.

Nazaret

Dupa aceea, am poposit la Biserica Stella Maris – Steaua Mării (sediul Ordinului călugaresc al Carmeliților), cu altarul așezat deasupra Grotei Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul.

Ziua am încheiat-o în Nazaret, vizitând atât Biserica Ortodoxă „Sfantul Gavril”, unde am văzut Fântana Fecioarei Maria, cât și Biserica Catolică „Buna Vestire”, care adăpostește în subsol o parte a casei lui Iosif (Peștera Familiei Sfinte).

În Nazaret am avut și cazarea, pentru 2 nopți, într-un hotel de 3 stele, sărăcăcios, însă trebuie să fii pregătit psihic de acasă de faptul că te aflii în pelerinaj, nu într-o vacanță de lux.

De asemenea, mâncarea nu a fost wow, însă m-au salvat covrigeii și humusul pe tot parcursul acestei vacanțe. Tot ce am putut mânca de pe acolo, întrucat nu mergeai să mănânci unde vrei tu, ci unde stabilea în prealabil ghidul, opririle fiind făcute la restaurante știute și încercate de ei.

În ziua următoare am fost pe Muntele Tabor, unde Domnul S-a schimbat la față și unde am urcat cu microbuze special pe serpentinele sinuase ale muntelui. Acolo, am vizitat Biserica ortodoxă a Schimbării la Față, Capernaum (orașul unde a locuit Iisus după ce a plecat din Nazaret), Tabgha (loc ce amintește de minunea înmulțirii pâinilor și peștilor) și Muntele Fericirilor.

În Tiberias am făcut o o oprire la un restaurant, unde am mancat un pește foarte bun și am făcut o plimbare cu o copie a „bărcii lui Iisus”, pe apele Mării Galileii.

Epuizați, după o lunga zi de vizitat și mers cu autocarul, am ajuns la cina de la hotel, unde tot ce îmi doream era să îmi fac un duș și să dorm.

Trebuie să vă spun că în acest pelerinaj, trezirea se face foarte de dimineață, iar dupa micul dejun, am pornit din nou la drum. Pentru ziua aceasta aveam să ne îndreptăm către Mănastirea Sfântul Sava și Sf Teodosie (accesul în incinta mănăstirii este permis doar bărbaţilor). Femeile pot doar să se roage de afară și să admire peisajul minunat din jur.

Bethlehem

După Sf.Sava, am plecat spre locul nașterii Domnului în Bethlehem (unde am fost cazați pentru restul călătoriei), la Biserica Nativității. Este o biserică foarte frumoasă, unde se află Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni și Peştera în care S-a născut Domnul Iisus Hristos, Grota Laptelui.

A fost una dintre bisericile care mi-au placut cel mai mult din acest pelerinaj, deși am stat la coadă mai bine de o ora doar ca să intram în locul unde s-a născut Iisus.

Botez în râul Iordan

Tot în această zi am fost la Ierihon, orasul cu cea mai veche istorie din lume, unde am văzut Așezământul Românesc, Dudul lui Zacheu, mănăstirea Sf. Gherasim (mănăstire greco-ortodoxă din apropierea Ierihonului, înalțată în cinstea sfântului, la poalele munților din Deșertul Iudeii. Este prima mănăstire întemeiată în Valea Iordanului) și Râul Iordan, locul original al botezului Mântuitorului.

 

Am avut plăcerea să fim și noi botezați în apele Iordanului, pentru care am achiziționat de acolo niște rochițe speciale pentru botez.

Am avut ocazia în acest pelerinaj, să mergem și la Marea Moartă, care este situată între Israel și Iordania și care este, de fapt, un lac sărat din sud-vestul Asiei. Numită și Marea Morții, Marea Sărată și Marea Lot, această mare este cel mai jos corp de apă de pe Pământ, cu cea mai joasă altitudine pe uscat. Se gaseste la 422 metri sub nivelul mării. Apa Mării Moarte este de aproximativ 10 ori mai sărată decât apa oceanică normală.

Apa și nămolul de aici au proprietăți foarte bune pentru afecțiuni ale pielii, și de unde poți cumpăra foarte multe săruri și cosmetice pentru diverse afecțiuni.

Ierusalim

Următoarele două zile le-am petrecut în Ierusalim, numit și Orașul Păcii, pe Muntele Măslinilor, unde am vizitat: Mănăstirea Ortodoxă a Înălțării Domnului ce amintește de Înălțarea Domnului la cer; Mănăstirea Pater Noster, loc unde potrivit tradiției Mântuitorul i-a invățat pe ucenicii Săi Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”; Mănăstirea „Dominus Flevit” („Domnul a plâns”) zidită în formă de lacrima, Grădina Ghetsimani cu Biserica Națiunilor ridicată pe locul în care Mântuitorul s-a rugat înainte de a fi prins și Biserica Mormântul Maicii Domnului.

 

După ce-am făcut o incursiune prin atâtea biserici, ne-am îndreptat către Zidul Plângerii, unde femeile și bărbații nu au voie să se roage laolaltăi, ci sunt despărțiți de un cordon. Energia de acolo este foarte puternică și acolo puteți vedea foarte mulți ultraortodoxi, care nu sunt prea fericiți să vă vadă.

Neaparăt, aici trebuie să aveți grijă la ținută, care trebuie să fie decentă, rochița lungă, pantaloni lungi, umerii acoperiți și este bine să aveți o eșarfă pentru a vă acoperi capul.

Ziua s-a terminat cu Muntele Sion, Foișorul “Cina cea de Taină”, Biserica Adormirii Maicii Domnului și Mormântul lui David, iar a doua zi am avut șansa să văd ceea ce mi-am dorit cel mai mult din acest pelerinaj: Sfântul Mormânt.

Am ajuns la acesta trecând prin cetatea Ierusalimului prin Poarta Sf. Stefan. Am parcurs pe jos Via Dolorosa (Drumul Crucii), cu cele 14 opriri ale Mântuitorului Iisus Hristos, unde ne-am putut închina la toate locurile sfinte: Golgota, Piatra Ungerii și Sfântul Mormânt.

Nu vă pot descrie sentimentul pe care l-am avut când am ajuns acolo, întrucât acesta nu poate fi decât simțit; ceva extraordinar, o energie și un calm iesit din comun, mai ales pentru mine, care sunt agitată non stop.

În ultima zi de pelerinaj, ne-am dus la Ein Karem, locul de întâlnire al Fecioarei Maria cu Elisabeta. Aici am vizitat Biserica “Sf. Ioan Botezatorul” ridicată pe locul nașterii “celui mai mare om născut din femeie”. A urmat o vizită în orașul vechi Lod, unde am admirat biserica ce adăpostește moaștele Sf. Gheorghe.

O scurtă oprire în Tel Aviv

Înainte de a ajunge la aeroport, ne-au lăsat 1h timp liber prin Tel Aviv, care este extraordinar, atât de puțin cât am reușit să-l văd, dar extrem de scump.

Pentru un simplu sandviș am plătit 25 euro, și când zic simplu, gândiți-vă doar la pâine cu cașcaval, însă a compensat promenada de-a lungul mării.

Vederea este superbă și Tel Avivul este ceva aparte. Consider că ar trebui să faci o vacanță doar aici pentru a descoperi gastronomia și tot ce poate oferi orașul.

Odată ajunși în aeroport, am trecut iar printr-un interviu, pe care l-am avut eu pentru întreg grupul, în care m-a întrebat ce am făcut în această excursie? Ce am vizitat? Dacă s-a alăturat cineva grupului? Dacă toți au fost cu noi pe parcursul întregii excursii? O mulțime de întrebări, pentru a se asigura că totul este în regulă.

A meritat acest pelerinaj?

Cu siguranță, DA. Și dacă aveți noroc să dați și peste un preot bun, cu har, care să vă povestească despre toate locurile vizitate, vacanța va fi una încarcată spiritual, cultural, emoțional. Și spun asta pentru că eu am fost doi ani la rând în pelerinaj în Israel, unde prima data am avut noroc de un preot excepțional, care ne-a fascinat cu poveștile lui și a doua oară nu am fost la fel de norocoși, pentru că preotul respectiv nu ne-a impresionat deloc. Poate pentru că al doilea an am legat pelerinajul și cu Iordania, nu s-a mai simțit așa spiritual totul, ci mai mult comercial.

Consider că măcar o data în viață, omul trebuie să facă un pelerinaj în Țara Sfântă.

Este o călătorie pentru suflet, care te va uimi, emoționa, calma și îți va limpezi mintea.

După o săptămână în Israel, te vei întoarce mult mai liniștit și împlinit de tot ceea ce ți-a fost dat să vezi și să simți.

Vacanțe liniștite!

Mădă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gdpr-image
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citeste mai multe