Insula Creta – o escapadă relaxantă
mai 25, 2023
„Maraton” prin Muntenegru: Budva – Kotor – Perast
iulie 26, 2023

Minivacanța de Rusalii a venit și cu o deplasare cu mașina prin țările vecine. Prima oprire: Belgrad.

Belgrad este capitala și cel mai mare oraș al Serbiei. Mi s-a părut destul de asemănător cu Bucureștiul, neavând sentimentul că suntem în altă țară. Arhitectura clădirilor întâlnite este destul de apropiată cu a noastră. Când am ajuns acolo, ne-a izbit un oraș ploios, gri, dur. Pe măsura ce ploaia s-a oprit, am început să descoperim că nu este chiar atât de rău pe cum pare.

Ce poți vedea în Belgrad?

Cazarea am luat-o prin Booking. Tot ce pot să spun despre ea este că 4 stele pentru un hotel în Belgrad, înseamnă vreo 3 stele în București. Pentru tranzit, a fost mai mult decât ok.

Am dormit o singură noapte în Belgrad și nu am avut timp să vizitez orașul în detaliu, însă am reușit să văd cel mai cunoscut simbol al Belgradului, reprezentat de Catedrala Sfântului Sava.

Este o clădire impresionantă, placată cu marmură, fiind a doua cea mai mare catedrală ortodoxă din lume, după catedrala din Sankt Petersburg.

Pentru iubitorii de istorie, există o sumedenie de obiective turistice de neratat: Muzeul lui Nikola Tesla, Muzeul Iugoslaviei, Mausoleul lui Tito, Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Automobilelor, Clădirea Parlamentului sau Muzeul Aviaţiei.

Eu, în schimb, o iubitoare de gastronomie, vă pot recomanda ce e bun de mâncare în Belgrad.

Ce mâncăm bun în Belgrad?

Printre specialităţile culinare de neratat s-ar număra: plăcinta burek, pljeskavica sârbească (un soi de chiftea în chiflă) şi, bineînţeles, micii sârbeşti numiţi aici „ćevapčići”.

Prima oprire a fost la Restaurantul Josephine, unde am încercat faimoasa pljeskavica, un burger și cartofii prăjiti cu parmezan și trufe. Delicioși!

Restaurantul este modern, inspirat de fabulosul stil Art Deco, purtând numele superstarului Josephine Baker, prima femeie de culoare care a cunoscut faima internațională și care a vizitat Belgradul în anii 1920.

Pentru cafea și ceva dulce, neapărat de încercat terasa de la Hotel Moskva. Au o varietate mare de prăjituri, foarte apetisante și gustoase. Clădirea este în stil imperialist, fiind considerată un punct de atracție local și declarată monument cultural.

Multe nume celebre i-au trecut pragul, printre care Albert Einstein, Ana Pavlova, Indira Gandhi, Robert De Niro, Brad Pitt, Maksim Gorky, Michael Douglas, Milla Jovovich și mulți alții.

După ce ne-am satisfăcut pofetele culinare, am străbătut câțiva km pe faimoasa lor stradă pietonală de shopping, Knez Mihailova, care traversează orașul vechi din Piața Republicii.

Plină de magazine, restaurante, pub-uri și artiști stradali. Ce mi-a atras în mod deosebit atenția în Belgrad și nu se găsesc la noi, au fost tarabele de popcorn pe care le întâlnești la tot pasul.

Orașul Belgrad este cu adevărat interesant, de văzut măcar o data în viață, însă nu i-aș aloca mai mult de 3 zile vreodată. Poate data viitoare când ajung pe aici, voi avea șansa să vad și cealaltă parte pe care nu am avut timp să o explorez.

Bine de știut:

  1. Deși nu este în UE, puteți intra doar cu buletinul, nefiind necesar pașaportul.
  2. Belgradul este ieftin. Prețurile sunt mult mai mici decât la noi.
  3. Oamenii sunt foarte veseli, plini de viață, predominant tineri.
  4. Majoritatea localnicilor vorbesc limba engleză, fiind foarte usoară comunicarea cu ei.
  5. Belgradul are o grămadă de istorie pentru cei pasionați, gata să fie descoperită.

Belgrad este o idee bună de city break ieftin, aproape de România, unde în apx 8h ajungi cu mașina și deloc pretențios.

Călătoriți, trăiți, iubiți…în spiritul balcanic care ne caracterizează!

Mădă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gdpr-image
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citeste mai multe