Târgurile de Crăciun din Viena
decembrie 5, 2022
Ce Târguri de Crăciun vizităm în 2022
decembrie 19, 2022

Atunci când ne-am decis să vizităm târgurile de Crăciun din Viena, am ales să ne oprim și în Bratislava pentru o noapte.

Fără prea multe așteptări de la capitala Slovaciei, am rămas impresionată de autenticitatea și farmecul orașului.

O parte este nouă, plină de clădiri înalte, moderne și o parte veche, cu străduțe pietruite, case micuțe cu arhitectură medievală sau ex-sovietică, foarte ușor de străbătut pe jos.

Ce am făcut în Bratislava?

Atracția principală în Bratislava este centrul vechi al orașului. Odată ajunși aici, am luat la pas centrul istoric, unde am găsit organizat și Târgul de Crăciun. Plin de casuțe roșii, unde  poți găsi tot ce iți dorești, de la mâncare, dulciuri, produse artizanale autentice până la celebrele punch-uri pe care trebuie neapărat să le încercați.

Pe lângă faptul că sunt delicioase, fierbinți și cu multe grade, reprezintă și o modalitate foarte plăcută de a te încălzi pe timp de iarnă. Plus că și prețul este extrem de atractiv. Un pahar de punch pornește de la 2,5 euro față de restul băuturilor întâlnite la târgurile de Crăciun din Viena, Budapesta și România, unde paharul este de la 5 euro în sus.

După o plimbare prin centrul vechi, unde am văzut toate clădirile impresionante și statuile amuzante, ne-am oprit să mâncăm la un local numit Koliba Kamzik. Restaurantul este super cozy, cu produse tradiționale slovace. Toată mâncarea pe care am încercat-o este delicioasă. Mi-a placut foarte mult un fel format din galuște de cartofi cu bacon caramelizat peste și  brânză de oaie, numit bryndzove halusky.

Nu am gustat ceva în Bratislava care să nu-mi placă: totul la superlativ. În piața de Crăciun, am gustat niște coaste foarte bune și am văzut niște deserturi tare interesante.

Pe masură ce te plimbi pe străduțe, vei vedea semne ale epocii medievale, când în Bratislava existau ziduri de fortificație și 4 porți de intrare. Locul în care cândva se înălța Laurinc Gate este semnalizat acum printr-o poartă simbolică agățată deasupra străzii.

 

Cea mai fotografiată statuie din oraș este Cumil, cunoscut ca și supraveghetorul. Legenda spune că vei avea  noroc dacă îi atingi casca și vei rămane însărcinată dacă îi atingi nasul. Eu nu l-am atins deloc 😊

Capitala Slovaciei mai poate fi numită și orașul bisericilor, pentru ca există o sumedenie de lăcaşe de cult. Cea mai impozantă construcţie religioasă rămâne Catedrala Sfântul Martin, un edificiu uimitor ridicat în stil gotic. O altă biserică pe care am găsit-o de-a dreptul minunată este Biserica Albastră. Aceasta se numește de fapt Sf. Elisabeta, însă toată lumea o cunoaște ca și Biserica Albastră, datorită nuanțelor de albastru în care este vopsită. Din pacate, nu am putut intra în ea, fiind inchisă în ziua în care am ajuns acolo.

Din orice punct al orașului te-ai găsi, nu ai cum să ratezi castelul din Bratislava. Acesta se află mai sus decât toate celelalte clădiri din oraș, pe un deal de lângă Dunăre.

La finalul zilei, după ce am văzut și luminițele, și zumzăiala din târgul de Crăciun, am intrat să ne încălzim într-un local, numit Jake’s unde am băut o bere extrem de bună.

Cazarea am luat-o prin Airbnb și am fost mai mult decât mulțumiți. Un apartament cu un view care iți taie răsuflarea, de la etajul 24. De la balcon, se vedea întreg orașul, cât și castelul luminat. Acesta era dotat cu tot ce-ți puteai dori, cât și parcare subterană.

Bratislava merită vizitată! O recomand tuturor cu toată inima. Cel puțin o singură zi va fi suficient să vă îndrăgostiți de acest oraș micuț, plin de farmec și culoare.

Călătoriți, trăiți, iubiți…în spiritul magic al Crăciunului!

Mădă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gdpr-image
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citeste mai multe