Sardinia, Insula de Smarald
noiembrie 8, 2022
Prima mea dragoste, Lisabona
noiembrie 21, 2022

Dacă ai avea posibilitatea să mergi oriunde în lumea asta, unde ți-ai dori să mergi?…în urmă cu zece ani, raspunsul meu a fost Bali.

Nu reușesc să înteleg de ce îmi doream atât de tare să ajung aici, însă locul exotic, îndepartat, despre care nu știam mai nimic, mă atrăgea extrem de tare.

Bali a fost prima insulă din viața mea pe care am fost vreodată. După un zbor de 16 ore și 2 escale, am ajuns în altă lume. Contactul cu aerul de pe insulă a fost amețitor. Mi-a luat ceva timp să mă acomodez cu atmosfera de acolo și cu faptul că nu îmi stătea părul aranjat nicicum din cauza umiditații excesive.

Acesta a fost primul semn al insulei care îți spune că ai ajuns într-un colt de lume unde trebuie să te bucuri de naturalețea cu care ai fost înzestrat. Totul este pe lejer, natural, liber. Locul în care uiți de toate stereotipurile societății și vei îmbrățișa pentru puținul timp pe care îl vei petrece aici un timp “altfel”.

De văzut în Bali

Am ales cazarea la un hotel situat pe plaja Nusa Dua, care este cea mai sudică stațiune din Bali. Foarte aproape de hotel, se află Bali Collection – o zonă comercială, unde sunt câteva restaurante, magazine și un mic bazar cu suveniruri.

Aici, am ieșit aproape în fiecare seară pentru cină și distracție. Locul în care mi-am facut prieteni a fost localul Pica Tapas, unde am dansat și cântat cu artiștii localulului, veșnic veseli.

Bali este locul în care oamenii zambesc tot timpul. Zâmbetul lor este molipsitor, indiferent de situație.

În săptămâna petrecută pe insulă, am vizitat numeroase temple, dintre care cel mai mult mi-a plăcut la Tanah Lot, fiind unul dintre cele mai mari șapte temple de pe coasta Insulei Bali. Acesta se află înconjurat de mare, iar în limbaj balinez, Tanah Lot înseamnă “Pământul din Mare”. Ca sa poți ajunge acolo, ai nevoie de reflux, pentru a putea străbate secțiunea stâncoasă ce desparte țărmul de templu.

M-am jucat cu maimuțele de la templul Ulwatu, unde vă sfătuiesc să nu purtați bijuterii sau accesorii, pentru că fură tot ce prind, am vizitat elefanțeii de la Elephant Safari Park din Taro și am interacționat cu animalele de pe insula Țestoaselor.

Am avut șansa să merg și să degust una dintre cele mai scumpe cafele din lume – Kopi Luwak, facută din fecale de Luwak și o varietate de ceaiuri aromate. Eu nu sunt o iubitoare de cafea, și nu mi-a placut deloc, însă am achiziționat câteva pachete pentru cei de acasă.

Pe plaja Kuta am luat o cină delicioasă, acompaniată de cântăreți locali și am văzut cel mai frumos apus din lume scufundat în Oceanul Indian.

Despre Bali

Peste tot pe insulă, în fața fiecarei case, magazin, hotel, sunt puse pe jos ofrande pentru zei, majoritatea balinezilor fiind de religie hindusă. Pun in ele flori, bani, orez sau biscuiti.  În fiecare curte, oamenii și-au construit câte un mini templu. Am vizitat o astfel de casă, unde oamenii au fost extrem de primitori.

Traficul pe insulă este infernal, având ca regulă condusul pe partea stângă a drumului și după cum merg, n-ai spune că respectă vreo regulă de circulație. Am văzut oprite la semafor sute de scutere, iar pe un scuter deseori am văzut înghesuită întreaga familie.

În Bali am învățat lecția recunostiinței, care mi-a fost predată de oameni săraci din punct de vedere material, însă cu cel mai bogat bagaj spiritual. De la ei am învățat să fiu zâmbitoare, optimistă și am conștientizat cât pot să fiu de norocoasă.

Întotdeauna zâmbesc atunci când ma gândesc la Bali, insula parfumată cu frangipani.

Călătoriți, trăiți, iubiți…în spiritul bun al insulei Zeilor!

Mădă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gdpr-image
Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Prin utilizarea acestui site web sunteți de acord cu Politica noastră de protecție a datelor.
Citeste mai multe